Kalendorius

NOVEMBER   2024
EB_MINICAL_MONDAY EB_MINICAL_TUESDAY EB_MINICAL_WEDNESDAY EB_MINICAL_THURSDAY EB_MINICAL_FRIDAY EB_MINICAL_SATURDAY EB_MINICAL_SUNDAY
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Naujienų prenumerata

ACY_I_AGREE_TERMS
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

NOVEMBER   2024
EB_MINICAL_MONDAY EB_MINICAL_TUESDAY EB_MINICAL_WEDNESDAY EB_MINICAL_THURSDAY EB_MINICAL_FRIDAY EB_MINICAL_SATURDAY EB_MINICAL_SUNDAY
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Siekiant, kad žmogaus organizmui netruktų maistinių medžiagų arba jų nebūtų vartojama per daug, sveika mityba turi būti tinkamai subalansuota. Mūsų šalies gyventojams paprastai trūksta skaidulų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių, bet labai dažnu atveju suvartojama per daug cukraus ir sočiųjų riebalų rūgščių.

23 10 25 SGF mityba 1S

Taip pat sveika mityba turėtų remtis saikingumu. Pavyzdžiui, augaliniai riebalai ir juose esančios nesočiosios riebalų rūgštys yra labai svarbios organizmo fiziologinėms funkcijoms ir ląstelių struktūrų palaikymui. Natūralus vitaminas C padeda greičiau pasveikti, yra svarbus kraujagyslių tvirtumui ir atlieka daugybę kitų svarbių funkcijų. Mityba turi būti subalansuota. Kiekvienas organizmas turėtų gauti reikiamą kiekį svarbiausių maistinių medžiagų: angliavandenių, baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų, vitaminų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Mityba būtinai turi būti įvairi.

Lektorė dr. Erika Dzimidaitė, per Sveikos gyvensenos fakulteto paskaitą kalbėdama apie vyresnių žmonių mitybos ypatumus, stengėsi atkreipti dėmesį į pagrindines maitinimosi problemas. Kas turi didžiausią įtaką maitinimuisi ir gerai savijautai? Nuo ko priklauso gera nuotaika ir nepriekaištingas virškinimas? Suprantama, įtakos turi tokie, atrodytų, ne visai reikšmingi dalykai kaip retas valgymas, iškritę dantys, bloga socialinė padėtis, per daug vartojamų vaistų, sisteminės organizmo ligos ir kt. Racionaliai mitybai įtakos turi ir mažas socialinis kontaktas, senatviniai psichikos sutrikimai.

Kalbėjusi dietologė akcentavo pagrindinius tinkamo maitinimosi principus. Verta atkreipti dėmesį, kad valgyti galima viską, kas valgoma. Nėra blogų produktų (nebent sugedusių ar pasibaigusio tinkamumo laiko). Svarbu reguliuoti mitybos įpročius, kad maistas būtų sveikas jums, kad teiktų ne tik sotumo jausmą, malonumą, bet ir naudos organizmui. Prisimintina nuostata, kad maitintis būtina tam tikru laiku, tam skirtoje vietoje, pasiruošus fiziškai ir morališkai. Ir dar. Nepersivalgyti, nors ir labai gardu būtų!

Daugelis turbūt žino, kaip skaičiuoti kalorijas ir moka tai daryti. Tačiau kalorijų kiekis neturi būti tabu jūsų poreikiams. Vieni skaičiuoja kalorijas ir jaučiasi prastai, kiti neskaičiuoja ir „žydi“. Pabandykite patys surasti aukso viduriuką, ir būsite sotūs bei sveiki. Tik nereikia siekti kraštutinumų, prisiminkite svarbiausias ir reikalingiausias žmogui medžiagas: baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Taip pat sužinokite, kokios yra žmogaus energijos sąnaudos, ypač paros energijos. Tai tik nedidelė dalis Sveikos gyvensenos fakultete vykusios puikios paskaitos minčių.

Stebėkite mūsų anonsus ir kiekvieną mėnesio antradienį supažindinsime jus su vis kitomis aktualiomis temomis.

Lektorė Santaros klinikos dietistė dr. Erika Dzimidaitė, po paskaitos suteikė individualias konsultacijas 20 studentų! Nuoširdžiai dėkojame!

23 10 25 SGF mityba 2S

23 10 25 SGF mityba 3S

23 10 25 SGF mityba 4S

23 10 25 SGF mityba 5S

Viktorija Montvilienė, Sveikos gyvensenos fakulteto dekanė 

Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis