Kalendorius

OCTOBER   2025
EB_MINICAL_MONDAY EB_MINICAL_TUESDAY EB_MINICAL_WEDNESDAY EB_MINICAL_THURSDAY EB_MINICAL_FRIDAY EB_MINICAL_SATURDAY EB_MINICAL_SUNDAY
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Naujienų prenumerata

ACY_I_AGREE_TERMS
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

OCTOBER   2025
EB_MINICAL_MONDAY EB_MINICAL_TUESDAY EB_MINICAL_WEDNESDAY EB_MINICAL_THURSDAY EB_MINICAL_FRIDAY EB_MINICAL_SATURDAY EB_MINICAL_SUNDAY
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sveikos gyvensenos fakultete studentai klausėsi įdomios paskaitos-diskusijos „Mano sveikata – mano rankose?“ Šią temą gvildeno „Vilnius sveikiau“ visuomenės sveikatos stiprinimo mitybos specialistė, dietistė Jugnė Jūnė Jonušaitė.

24 05 16 SGF 01S

Paskaitoje buvo ieškoma atsakymo į klausimą, ar mano sveikata priklauso nuo manęs? Aptartos Lietuvos gyventojų mitybai būdingos problemos ir jų ryšys su sergamumu lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis. Kalbėta apie pagrindinius sveikatai palankios mitybos principus ir būdus, kaip juos integruoti į savo kasdienybę.

Visiems žinoma, kad netinkama mityba sukelia lėtines neinfekcines, ypač širdies ir kraujotakos sistemos, ligas. Minėtoms ligoms kenksmingos mitybai naudojamos riebalų rūšys (transriebalai, sočiosios ir nesočiosios riebalų rūgštys) bei jų poveikis žmogaus sveikatai. Taip pat nepatartina per daug smaguriauti angliavandeniais, nors tai pagrindinis energijos šaltinis. Lietuviai jų vartoja per daug. Nenaudingas organizmui ir pridėtinis cukrus, kuris virsta riebalais. Per dieną pridėtinio cukraus reikėtų suvartoti ne daugiau kaip penkis gramus.

Lektorė nuosekliai paaiškino ir skaidulų poveikį bei pabrėžė, kad skaidulos randamos tik augaliniame maiste esančiose medžiagose. Gyvuliniame maiste skaidulų nėra. Grūdiniai produktai pagaminti tik iš viso grūdo produkcijos. Daržovių per dieną pakaktų– 300-400 g.

Druskos - tik penkių gramų per dieną.

Didelė problema tarp Lietuvos gyventojų - antsvoris ir nutukimas: Lietuvoje 57% žmonių nutukę. Įdomu ir įsidėmėtina, kad porcijų dydis matuojamas delnu, subalansuotos lėkštės metodu. Tausojantis gaminimas: virimas, troškinimas, kepimas orkaitėje. Kepant labai svarbu riebalų rūšis, apdorojimo temperatūra.

Svarbu ir valgymo režimas, tarpai tarp valgymų (2,5-4,5 val.). Paskutinis valgymas 2-3 val. prieš miegą. Geriau neužkandžiauti. Daugelis turbūt nežino, kad sveikatai tikrai nekenkia Viduržemio jūros dieta, „Dash“ dieta.

Dietistė J. J. Jonušaitė, baigusi teorinę paskaitą, priminė, kad vėliau užsiėmimus papildys praktinis sveiko maisto gaminimo užsiėmimas, kuris vyks gegužės 24 d. nuo 16 val. „Vilnius sveikiau“ kulinarinėje studijoje adresu M. K. Čiurlionio g. 100, Vingio parko estradoje. Jo metu gaminsime ir degustuosime naujus, lengvai paruošiamus sveikatai palankius patiekalus, kuriuos vėliau galėsite pasigaminti patys. Užsiėmimą ves kulinarė Aida Čepukaitė.

Paskaitos akcentus užrašė Viktorija Montvilienė, Sveikos gyvensenos fakulteto dekanė

24 05 16 SGF 02S

24 05 16 SGF 03S

Vidos Kalkienės nuotraukos

Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis